jabloniec, a kodowałeś sterownik kierownicy w ogóle?
[O2] Kto z Was osobiście montował tempomat w 0II?
Zwiń
X
-
->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
-
-
Może komuś się przyda:
Pacjent: O2 w wersji Ambiente 2006
oryginalnie zamontowany sterownik kierownicy typu midline 1K0 953 549 AF
ilość kabelków wychodzących z modułu: 9
oryginalna manetka 1K0 953 513
Wymiena manetki na 1K0 953 513G z tempomatem.
Sam montaż manetki przebiegł sprawnie zgodnie z opisem z forum. Operacja przeprowadzona na odpiętym aku.
Po przeszczepie podpięcie aku, adaptacja przepustnicy 01Engine-Basic settings kanał 60 i kodowanko:
01Engine-CodingII: 11463
16Steering wheel-coding: 0000042 (nie mam multikiery)
Działanie przycisków tempomatu rozpoznawalne w sterowniku.
Pierwszy autoscan:
Address 16: Steering wheel Labels: 1K0-953-549-MY8.lbl
Part No SW: 1K0 953 549 AF HW: 1K0 953 549 AF
Component: Lenksäulenmodul 034 0070
Coding: 0000042
Shop #: WSC 73430 790 00000
VCID: 76E851B201102BAEA59
1 Fault Found
01044 - Control Module Incorrectly Coded
000 - - - Intermittent
Ponowne wpisanie tego samego kodu 0000042 do sterownika, wyłączenie zapłonu, zaryglowanie drzwi, odryglowanie wączenie zapłonu i kolejny autoscan:
Address 16: Steering wheel Labels: 1K0-953-549-MY8.lbl
Part No SW: 1K0 953 549 AF HW: 1K0 953 549 AF
Component: Lenksäulenmodul 034 0070
Coding: 0000042
Shop #: WSC 73430 790 00000
VCID: 76E851B201102BAEA59
No fault code found.
Tempomat działa poprawnie. Niestety kontrolki informującej o pracy tempomatu brak. W output test zegarów takowa się też nie pojawia. Zepsuta dioda czy kolejna dziadowska oszczędność ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koleśZ wtyczki modułu musi Ci wychodzić kabelek czarno biały. On jest do tempomatu. Sprawdź czy go masz.
W manetce są dwa żółte kabelki w pinach 5 i 10, które trzeba zmostkować i włożyć w miejsce pinu 10. Inaczej mówiąc pin 5 dołączyć do 10. Literka nie ma znaczenia. Ja zakładałem manetkę z A do octy poliftowej i działała.
A kabelek, o który pytasz to nie ma wychodzić z pinu 9 tylko 13 (z wtyczki modułu) do pinu 4 w niebieskiej na podszybiu. Z podszybia do sterownika silnika kabelek już jest.
Gdybyś go nie miał to mogę Ci taki wysłać.
.
Komentarz
-
-
Jaki rocznik auta ew. wersja wyposażeniaSkoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez [email protected]Panowie jestem zielona w temacie, ale mam pytanie do fachowców - ile kosztuje założenie tempomatu i ewentualnie kto w okolicach Wawy mógłby to zrobić?
Octavia II FL 2011
Dzięki za wszelkie porady
Patka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bobi124Panowie mam pytanie do fachowców - ile kosztuje założenie tempomatu i ewentualnie kto w okolicach Wawy mógłby to zrobić?Może być też Łomża,Zambrów,Białystok.Octavia 2005r.Best ET = 13.666
Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
PerfectService by DGW
http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/
Komentarz
-
-
Cześć !
Ostatnio znowu zrobiłem kilkaset kilometrów drogami szybkiego ruchu i znowu wrócił temat tempomatu...
Ponieważ z tego co zauważyłem w przyrodzie występują co najmniej dwie wersje manetek, czy ktos z was mógłby doradzić mi jaki numer powinna mieć manetka do mojego samochodu ?
OII FL kwiecień 2010
W razie potrzeby mog podesłać VIN.
Dzięki !
Komentarz
-
-
Witam,
czy ktoś ma namiary na kogoś kto zamontowałby manetkę wersja z końcówką G w mojej OII ? manetkę już mam , moja octavia to wersja ambiente MY2008 , z tego co pisano w postach na forum jest duża szansa na to, że wystarczy dostawienie manetki plus kodowanie, w związku z czym potrzebuje namiaru na osobę która fizycznie podmieniłaby manetkę plus ewentualnie kodowanie, Szczecin lub też Wrocław jako że marzec i kwiecień spędzę właśnie we Wro
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Szanowni Państwo - moze już było, ale ja nie wypatrzyłem na tym Forum.
Zamarzył mi sie tempomat, więc myk, myk kierownica zdjęta, moduł ( 1K0 953 549 CQ więc midline - obsługuje kompa, tempomat, ale multikiery już nie) od spodu zdjęty, manetka stara poleciała w krzaczory, nowa wskoczyła na jej miejsce. Kupiłem tą "starego typu" - sporo tańsza była, a mi co tam jest namalowane "wisi kalafiorem", symbol manetki 1K0 953 513 A. Po zmontowaniu, zaprogramowaniu wszystkiego VCDSem, wesoło ruszam samochodem, a tu d... blada - nie działa. Czasu nie było żeby szukać, więc temat zawisł na kołku.
Aż tu ostatnio znowu mnie naszło, wrzuciłem w Gógiela moje numerki i wyskoczyło mi cudowne rozwiązanie. Otóż okazało się że mam manetkę "starego typu", a moduł "nowego", przez co trzeba wykonać drobną modyfikację przy wtyczce manetki - w skrócie połaczyć dwa żółte kabelki i wpiąć je w pin nr 10.
Link do objaśnienia obrazkowego
Aha, jako żem jest z natury leniwy człowiek to połączenie kabelków wykonałem bez zdejmowania kierownicy, jedynie trzeba zdjąć osłony i moduł komfortu. Wtyczkę da się wypiąć z manetki i zhackować.
Od tej pory wszystko gra i buczyMoże komuś pomogłem, jeśli powtórzyłem to przepraszam.
Komentarz
-
-
Grigorij0,
ale było... :?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zukersssWitam,
czy ktoś ma namiary na kogoś kto zamontowałby manetkę wersja z końcówką G w mojej OII ? manetkę już mam , moja octavia to wersja ambiente MY2008 , z tego co pisano w postach na forum jest duża szansa na to, że wystarczy dostawienie manetki plus kodowanie, w związku z czym potrzebuje namiaru na osobę która fizycznie podmieniłaby manetkę plus ewentualnie kodowanie, Szczecin lub też Wrocław jako że marzec i kwiecień spędzę właśnie we Wro
PozdrawiamMogę pomóc z VAG-owaniem, VCP i mechaniką. Warszawa i okolice. Własny warsztat na Białołęce - MonsterGaraż
Samochody:
Astra F cabrio Bertone 1,6
O3 2,0TDI CKFC
Była:
O2FL 1,4TSI CAXA
Komentarz
-
-
Witam
Jest może ktoś z okolic Poznania lub Piły kto zna temat, podpowie jaki przełącznik kupić i podejmie się montażu tempomatu w wersji RS 2012r?
Pytałem dzisiaj w ASO w Pile.
Koleś za przełączniki zaśpiewał koło 400 zeta, robocizna może 300 ale najlepsze jest to, że mówił coś o wgraniu nowego steronika czy coś takiego. Podobno, czy jest potrzeba można to sprawdzić dopiero w czasie montażu i ma to kosztować 1000! :shock: Czy tylko mi się wydaje, że barana ze mnie robi czy tak może faktycznie jest?
Komentarz
-
-
pe_wee, spytaj kolegów w tym temacie: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58079 spotkasz się, zeskanują pewnie auto i powiedzą co potrzeba.
Komentarz
-
Komentarz