jabloniec, a kodowałeś sterownik kierownicy w ogóle?

[O2] Kto z Was osobiście montował tempomat w 0II?

Zwiń

X
- 

->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
 - 
 - 

Może komuś się przyda:
Pacjent: O2 w wersji Ambiente 2006
oryginalnie zamontowany sterownik kierownicy typu midline 1K0 953 549 AF
ilość kabelków wychodzących z modułu: 9
oryginalna manetka 1K0 953 513
Wymiena manetki na 1K0 953 513G z tempomatem.
Sam montaż manetki przebiegł sprawnie zgodnie z opisem z forum. Operacja przeprowadzona na odpiętym aku.
Po przeszczepie podpięcie aku, adaptacja przepustnicy 01Engine-Basic settings kanał 60 i kodowanko:
01Engine-CodingII: 11463
16Steering wheel-coding: 0000042 (nie mam multikiery)
Działanie przycisków tempomatu rozpoznawalne w sterowniku.
Pierwszy autoscan:
Address 16: Steering wheel Labels: 1K0-953-549-MY8.lbl
Part No SW: 1K0 953 549 AF HW: 1K0 953 549 AF
Component: Lenksäulenmodul 034 0070
Coding: 0000042
Shop #: WSC 73430 790 00000
VCID: 76E851B201102BAEA59
1 Fault Found
01044 - Control Module Incorrectly Coded
000 - - - Intermittent
Ponowne wpisanie tego samego kodu 0000042 do sterownika, wyłączenie zapłonu, zaryglowanie drzwi, odryglowanie wączenie zapłonu i kolejny autoscan:
Address 16: Steering wheel Labels: 1K0-953-549-MY8.lbl
Part No SW: 1K0 953 549 AF HW: 1K0 953 549 AF
Component: Lenksäulenmodul 034 0070
Coding: 0000042
Shop #: WSC 73430 790 00000
VCID: 76E851B201102BAEA59
No fault code found.
Tempomat działa poprawnie. Niestety kontrolki informującej o pracy tempomatu brak. W output test zegarów takowa się też nie pojawia. Zepsuta dioda czy kolejna dziadowska oszczędność ?
Komentarz
 - 
 - 

hej mecze dalej, pin 13 obecny (biało czarny), zmostkowałem dwa żółte w manetce i dalej pi.... łosia nie działa. Czy jeżeli w VCDS było zmieniane wcześniej (przed lutowaniem) to należy jeszcze raz zakodowac?? Czy powinno banglać, bez ponownego kodowania?Zamieszczone przez koleśZ wtyczki modułu musi Ci wychodzić kabelek czarno biały. On jest do tempomatu. Sprawdź czy go masz.
W manetce są dwa żółte kabelki w pinach 5 i 10, które trzeba zmostkować i włożyć w miejsce pinu 10. Inaczej mówiąc pin 5 dołączyć do 10. Literka nie ma znaczenia. Ja zakładałem manetkę z A do octy poliftowej i działała.
A kabelek, o który pytasz to nie ma wychodzić z pinu 9 tylko 13 (z wtyczki modułu) do pinu 4 w niebieskiej na podszybiu. Z podszybia do sterownika silnika kabelek już jest.
Gdybyś go nie miał to mogę Ci taki wysłać.
.
Komentarz
 - 
 - 

Jaki rocznik auta ew. wersja wyposażeniaSkoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
 - 
 - 

Podobne pytanie, tylko bliżej Łodzi bo jak kiedyś zapytałem w ASO to mi krzykneli około tysiącaZamieszczone przez [email protected]Panowie jestem zielona w temacie, ale mam pytanie do fachowców - ile kosztuje założenie tempomatu i ewentualnie kto w okolicach Wawy mógłby to zrobić?
Octavia II FL 2011
Dzięki za wszelkie porady
Patka
Komentarz
 - 
 - 

Wpadnij na spota warszawskiego to się popsuje, znaczy założyZamieszczone przez bobi124Panowie mam pytanie do fachowców - ile kosztuje założenie tempomatu i ewentualnie kto w okolicach Wawy mógłby to zrobić?Może być też Łomża,Zambrów,Białystok.Octavia 2005r.

Best ET = 13.666
Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
PerfectService by DGW
http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/
Komentarz
 - 
 - 

Cześć !
Ostatnio znowu zrobiłem kilkaset kilometrów drogami szybkiego ruchu i znowu wrócił temat tempomatu...
Ponieważ z tego co zauważyłem w przyrodzie występują co najmniej dwie wersje manetek, czy ktos z was mógłby doradzić mi jaki numer powinna mieć manetka do mojego samochodu ?
OII FL kwiecień 2010
W razie potrzeby mog podesłać VIN.
Dzięki !
Komentarz
 - 
 - 

Witam,
czy ktoś ma namiary na kogoś kto zamontowałby manetkę wersja z końcówką G w mojej OII ? manetkę już mam , moja octavia to wersja ambiente MY2008 , z tego co pisano w postach na forum jest duża szansa na to, że wystarczy dostawienie manetki plus kodowanie, w związku z czym potrzebuje namiaru na osobę która fizycznie podmieniłaby manetkę plus ewentualnie kodowanie, Szczecin lub też Wrocław jako że marzec i kwiecień spędzę właśnie we Wro
Pozdrawiam
Komentarz
 - 
 - 

Szanowni Państwo - moze już było, ale ja nie wypatrzyłem na tym Forum.
Zamarzył mi sie tempomat, więc myk, myk kierownica zdjęta, moduł ( 1K0 953 549 CQ więc midline - obsługuje kompa, tempomat, ale multikiery już nie) od spodu zdjęty, manetka stara poleciała w krzaczory, nowa wskoczyła na jej miejsce. Kupiłem tą "starego typu" - sporo tańsza była, a mi co tam jest namalowane "wisi kalafiorem", symbol manetki 1K0 953 513 A. Po zmontowaniu, zaprogramowaniu wszystkiego VCDSem, wesoło ruszam samochodem, a tu d... blada - nie działa. Czasu nie było żeby szukać, więc temat zawisł na kołku.
Aż tu ostatnio znowu mnie naszło, wrzuciłem w Gógiela moje numerki i wyskoczyło mi cudowne rozwiązanie. Otóż okazało się że mam manetkę "starego typu", a moduł "nowego", przez co trzeba wykonać drobną modyfikację przy wtyczce manetki - w skrócie połaczyć dwa żółte kabelki i wpiąć je w pin nr 10.
Link do objaśnienia obrazkowego
Aha, jako żem jest z natury leniwy człowiek to połączenie kabelków wykonałem bez zdejmowania kierownicy, jedynie trzeba zdjąć osłony i moduł komfortu. Wtyczkę da się wypiąć z manetki i zhackować.
Od tej pory wszystko gra i buczy
 Może komuś pomogłem, jeśli powtórzyłem to przepraszam.

Komentarz
 - 
 - 

Grigorij0,

ale było... :?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
 - 
 - 

Mogę Ci pomóc, ale w Warszawie.Zamieszczone przez zukersssWitam,
czy ktoś ma namiary na kogoś kto zamontowałby manetkę wersja z końcówką G w mojej OII ? manetkę już mam , moja octavia to wersja ambiente MY2008 , z tego co pisano w postach na forum jest duża szansa na to, że wystarczy dostawienie manetki plus kodowanie, w związku z czym potrzebuje namiaru na osobę która fizycznie podmieniłaby manetkę plus ewentualnie kodowanie, Szczecin lub też Wrocław jako że marzec i kwiecień spędzę właśnie we Wro
PozdrawiamMogę pomóc z VAG-owaniem, VCP i mechaniką. Warszawa i okolice. Własny warsztat na Białołęce - MonsterGaraż
Samochody:
Astra F cabrio Bertone 1,6
O3 2,0TDI CKFC
Była:
O2FL 1,4TSI CAXA
Komentarz
 - 
 - 

Witam
Jest może ktoś z okolic Poznania lub Piły kto zna temat, podpowie jaki przełącznik kupić i podejmie się montażu tempomatu w wersji RS 2012r?
Pytałem dzisiaj w ASO w Pile.
Koleś za przełączniki zaśpiewał koło 400 zeta, robocizna może 300 ale najlepsze jest to, że mówił coś o wgraniu nowego steronika czy coś takiego. Podobno, czy jest potrzeba można to sprawdzić dopiero w czasie montażu i ma to kosztować 1000! :shock: Czy tylko mi się wydaje, że barana ze mnie robi czy tak może faktycznie jest?
Komentarz
 - 
 - 

pe_wee, spytaj kolegów w tym temacie: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58079 spotkasz się, zeskanują pewnie auto i powiedzą co potrzeba.

Komentarz
 - 

Komentarz